Hatice Bekyigit
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Powered By google

21 Eylül 2010 Salı

BiRKAC ÖNERi

Çikolata sosu hazırlarken
Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Hem lezzet verir, hem de çikolatayı yumuşatır.

Kek pişirirken…
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.

Bayat ekmekler için…
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.

Fırında patates…
Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.

Patlıcanları pişirirken…
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.

Tart hamurunun kıvamı…
Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.

Meyvelerin dibe çökmemesi için…
Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler. Ya da meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.

Leziz patates püreleri…
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

Daha leziz hamur kızartması…
Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.

Pırıl pırıl tezgâhlar…
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.

Tart hamuru topaklanmasın!
Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.

Yumuşacık et…
Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvı yağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.

Kahveniz taze kalsın…
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.

Dumansız ızgaralar…
Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun. Su, duman ve yağı emer.

Limon sıkarken...
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.

Kivi saklarken…
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.

Kurabiyeleriniz parçalanmasın!
Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın. Böylece kurabiyeler parçalanmaz.

Fasulye pişirirken…
Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.

Kızartma kokusu…
Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.

Maydanoz sapları…
Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.

Fazla bulaşığa son!
Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.

Tane tane pilav…
Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.

Konserve açacakları
Uzun zaman kullanılan konserve açacakları Artık (gayrı) işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.

Şeker gibi mısırlar...
Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.

Kızartma yaparken…
Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.

Patlıcanlar kararmasın…
Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.

Bitkilerinize doğal ilaç Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır...

Nar gibi tavuk!
Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını göre ( öyle bildirilmiştir )bilirsiniz.

Salçanız küflenmesin!
Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.

Yağın sıçramaması için…
Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir.

Teflon tavadaki lekeler…
Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.

Çelik tencerede sirke mucizesi
Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.

Tuz fazla kaçtıysa!
Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.

Daha leziz etler için
Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.

Buzdolabı kokusu
Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.

Kalamar kızartırken…
Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.

Keki kalıptan çıkarırken…
Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.

Dondurulmuş gıdaları çözdürürken…
Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.

Bayat ekmekleri tazeleyin!
Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.

Yoğurt kesilmesin!
Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.

Mikro dalga fırınlar…
Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.

Sebzeli güveç yaparken…
Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.

Meyveler taze kalsın!
Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.

Beşamel sos…
Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, ada çayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.

Toprak tencereler…


Portakal sıkarken…
Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.

Lahana pişirirken…
Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.

Peynir keserken…
Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.

Balık kızartırken…
Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.

Patates soyarken…
Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.

Meyve salatanız kararmasın!
Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.

Donmuş tereyağı
Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.

Soğan soyarken…
Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.

Patates pişirirken…
Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

Kek ve börek yaparken…
Kek veya börek yaparken büyük yumurta kullanmayın. Çünkü büyük yumurtalar kekin soğuduğu zaman çökmesine neden olabilirler. Bu nedenle orta boy yumurtalar kek ve börekler için en uygunudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloguma hosgeldiniz....Sizin degerli yorumlariniz benim icin cok önemli, simdiden hepinize cok tesekkür ediyorum....