Hatice Bekyigit
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Powered By google

21 Eylül 2010 Salı

YiYECEKLER NASIL SAKLANIR

Yumurta ne kadar yararlıdır ?
Yumurta mükemmel bir gıda olup güzel yiyecektir. Yumurta yüksek değerde protein ihtiva ettiği için yemeklerde kullanılabilir. Yumurtada 10 temel aminoasit mevcuttur. Yumurta, ayrıca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan oluşan 11 temel gıdayı temin eder. Yemeklerinize koyacağınız birkaç yumurta (60-90 gr) balık veya beyaz et yerine geçebilir.
       
Yumurta nasıl korunur ?
Yumurta çabuk bozulan gıdalardan olduğu için buzdolabında karton ambalajıyla muhafaza edilmelidir. Yumurta; oda sıcaklığında 7 gün, buzdolabında 1 ay süreyle sağlıklı olarak muhafaza edilebilir.

Kahverengi yumurtalar beyazlara göre daha besleyici midir?
Hayır. Yumurtanın kabuk rengi tavuğun cinsiyle alakalıdır. Kahverengi ve beyaz yumurtalar besleyicilik yönünden aynıdır.
    
Yumurta sarısındaki renk farklılığının sebebi nedir?
Yumurta sarısının koyuluğu tavuğun yemine göre değişebilir ve yumurtanın besleyiciliği veya kalitesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Tavuk yeminde önerilen miktarından daha fazla buğday bulunursa yumurta sarısı açık, mısır bulunursa koyu olabilmektedir.
        
Kaç çeşit yumurta vardır ?
1- Klavuz : 42 - 48 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
2- Piliç : 48 - 53 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
3- Yarka : 53 - 58 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
Klavuz, piliç ve yarka yumurtaları 24. hafta evresine kadar olan tavuklardan elde edilir.
4- Yeni Ana : 58 - 62 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
5- Eski Ana : 62 - 67 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
Yeni ana ve eski ana yumurtaları 24. hafta ve 34. hafta arası evrede tavuklardan elde edilir.
6- Duble : 67 gr ve üstü ağırlığındaki yumurtalardır.
Duble yumurta 34.hafta ve daha ileri evresinde olan tavuklardan elde edilir

Yumurta dondurularak saklanabilir mi?
Çiğ yumurta 18°C' de 1 yıl süreyle saklanabilir. Yumurtanın sadece sarı kısmının veya tümünün donması için bir kaseye kırınız. Hava kabarcıkları oluşmayacak şekilde yavaşça karıştırınız.

Yumurta sarısında topaklanmayı önlemek için yumurtaya aşağıda belirtilen miktarlarda tuz veya şeker ekleyiniz.

• her 1 fincan (250 mL) yumurta için 2 mL tuz

• her 1 fincan (250 mL) yumurta için 15 mL şeker

Yumurtanın dondurulduğu kap biraz geniş olmalıdır. Donmuş yumurta nispeten az yer kaplar, eridiğinde yeniden genişler Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez. Kolay stok için yumurtaları küp şeklinde kaplarda dondurunuz ve plastik kaplara alınız
Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez. Yumurtanın beyaz kısmı kauçuk şeklinde kalabilir
    
Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.

Buzdolabında bir hafta bekletilmiş olan yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.

Yumurta, uzun süre bekletilirse su ve karbondioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.

Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.

Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca taze yumurtanın sarısı yüksek görünümdedir.

Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini artırmada da kullanılabilmektedir. Örneğin, sebzelerin protein miktarı düşüktür; bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.

Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini artırılmış olur.

Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
    
Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
   
Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır; çünkü bu yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır.

Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta, kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.

Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.

Yumurtalar, iyi kalitede olma özelliğini kaybetmeden önce, yani 3-4 hafta içerisinde tüketilmelidir.

Sebzeler ve Saklama Önerileri
Arpacık Soğanı
Serin ya da nemsiz, iyi havalanan bir yerde 2 aya kadar saklanabilir.

Asma Yaprağı
Limonlu su içinde buzdolabında 2-3 gün saklanabilir. En küçük küflenme belirtisinde atılması gerekir.

Bakla
Plastik film torba içinde buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.

Balkabağı
Serin (10-13 C) ışık almayan nemsiz bir yerde 2-3 ay saklanabilir.

Bamya
Herhangi bir şey (Bilinmeyen)e sarılmadan ya da kese kağıdı içinde, buzdolabında 2 gün saklanabilir.

Bezelye
Hemen tüketilmesi gerekir.Kesekağıdı içinde buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

Brokkoli
Buzdolabında birkaç yerinden delinmiş plastik film torba içinde saklayın. Bir haftadan uzun süre saklanabilir.

Brüksellahanası
Hemen tüketilmesi gerekir.Çok gerekiyorsa plastik film torbada buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

Çinlahanası
Plastik film torba içinde buzdolabında birkaç gün saklanabilir.

Dolmalık Biber
Hiçbirşey (Bilinmeyen)e sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında birkaç gün saklanabilir.Plastik film torbaya konmaması gerekir.

Domates
Biraz hamca olanlar kesekağıdı içinde oda sıcaklığında bekletilirse olgunlaşırlar. Buzdolabında yalnızca iyice olgunlaşmış olanlar saklanabilir.

Enginar
Buzdolabında nemden korumak için hava almayan bir kapta ya da plastik film torba içinde saklayın. 2 hafta saklanabilir.

Havuç
Yapraklarını hemen kesip buzdolabında plastik film torba içinde saklayın. En az 2 hafta saklanabilir.

Hıyar
Herhangi birşey (Bilinmeyen)e sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.

Hindiba
Kesekağıdı içinde buzdolabında birkaçgün saklanabilir.

Ispanak
Plastik film torba içinde buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

Kabak
Buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.

Karalahana
Plastik film torba içinde buzdolabında 10 gün.

Karnabahar
Plastik film torba içinde buzdolabında birkaç gün.

Kereviz
Yaprak ve köklerini kesip buzdolabında plastik film torba içinde 1 hafta saklanabilir

Kereviz Sapı
Plastik film torbada buzdolabında 1-2 hafta

Kırmızı Lahana
Plastik film torbada buzdolabında 10 gün hafta

Kıvırcık Lahana
Hemen tüketilmesi gerekir.Çok gerekiyorsa kesekağıdı içinde birkaç gün.

Kuşkonmaz
5 cm suya dik oturtup, üstünü örttükten ya da uçlarını ıslatılmış mutfak havlusuna sardıktan sonra plastik filmle kaplayarak saklayın.(saklanacak kuşkonmazlar yıkanmamalıdır.Nem uçlarını çürütür.) 3-4 gün saklanabilir.

Kuzukulağı
En kısa sürede kullanın.Plastik film torbada buzdolabında 1-2 gün.

Lahana
Plastik film torba içinde 1 haftadan çook.

Mantar
Buzdolabında ağzı açık kesekağıdı içinde ya da hafifçe nemli mutfak havlusu döşenmiş bir tepside birkaç gün saklanabilir.

Marul
Plastik film torbada buzdolabında 2-3 hafta

Maydanoz
Demeti bağlayan ipi çözün.Sapların uçlarından biraz keserek buketi 2.4 cm yükseklikte su konmuş bir kaba oturtun. Kabın üstünü plastik filmle örtüp buzdolabın akoyun. 1-2 hafta saklanabilir.

Mısır
Hemen tüketilmesi veya satın alınır alınmaz buzdolabına konması gerekir.Buzdolabında 1-2 gün saklanabilir. Kılıfları pişirmeye başlanmadan hemen önce soyulmalıdır.

Pancar
Yapraklarını 2.5-6 cm sap bırakarak hemen kesin(kök bÖlüm (sonsuz başlangıç)lerine dokunmayın) Buzdolabında plastik film torba içinde 2 hafta saklanabilir.

Patates
Serin (ideal sıcaklığı 2-10 C) ışık almayan iyi havalanan bir yerde 1 aydan uzun süre saklanır. Oda sıcaklığında ise 1-2 hafta saklanır. Buzdolabına koymayın.

Pazı
Hemen tüketilmesi gerekir.Gerekiyorsa buzdolabında plastik film torba içinde 1-2 gün saklanır.

Pırasa
Buzdolabında plastik film torba içinde 1-2 hafta saklanır.

Rezene
Plastik film torba içinde 2-3 gün saklanır.

Sarmısak
Serin nemsiz iyi havalanan, ışık almayan bir yerde saklayın. Öbür besinlerden uzak tutun. 4-6 hafta saklanır.

Soğan
Işık almayan serin nemsiz iyi havalanan yerde 4 haftaya kadar saklanır.

Sulltani Bezelye
Hemen tüketilmesi gerekir. Kesekağıdı içinde buzdolabında 2-3 gün saklanır.

Suteresi
Sapların uçlarını kesin. Demeti içinde 2.5 cm yükseklikte su bulunan bir kaba oturtun.kabın üstünü plastik filmle örtüp buzdolabında 1 hafta saklayın.

Şalgam
Yaprakları ayıkladıktan sonra serin kuuru iyi havalanan yerde birkaç gün, buzdolabında 1 haftaya kadar saklanır.

Tatlı Patates
Işık almayan nemsiz, serin iyi havalanan yerde birkaç hafta.

Taze Fasulye
Plastik film torba içinde buzdolabında 3-4 gün saklanır.

Taze Patates
Serin nemsiz ışık almayan ve iyi havalanan yerde 1 aydan çook saklanır. Buzdolabına koymayın.

Taze Sarmısak
Herhangi bir şey (Bilinmeyen)e sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında birkaç gün saklanır.

Taze Soğan
Herhangi bir şey (Bilinmeyen)e sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında birkaç gün saklanır.

Turp
Yapraklarını (varsa) kopartıp, birkaç yerinden delinmiş plastik film torbada buzdolabında 2-3 hafta saklanır.

Yerelması
Herhangi bir şey (Bilinmeyen)e sarılmadan buzdolabında 1 hafta saklanır.

4 yorum:

Bloguma hosgeldiniz....Sizin degerli yorumlariniz benim icin cok önemli, simdiden hepinize cok tesekkür ediyorum....