Hatice Bekyigit
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Powered By google

21 Eylül 2010 Salı

PRATiK BiLGiLER

Et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz canlıları orijinal paketlerinde veya sıkıca havası alınmış paketlerde saklanmalı.. Uzun süre saklanan bu tür gıdalar buzluktan çıkarıldıktan sonra buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra yenilmeli..
Yumurtaları kırılma ve bozulmaya karşı korumak için karton kutuda buzdolabında saklayın. Yumurtaları yıkamayın, sudan geçirmeyin. kabukları koruyan minerak dokunun kaybolmasıne ve bakterilerin yumurtanın içine girmesine neden olabilirsiniz. Yumurtalar satın aldıktan 3 veya 5 hafta arasında saklanabilir. Son kullanma tarihine bakarak aldığınız yumurtaları güvenle yiyebilirsiniz.
Süt, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünleri buzdolabında saklanmalıdır. Bunları saklamadan önce yıkamayın, ıslaklık mikrobik üremeye neden olur. Avakado, armut, muz ve domates gibi ürünler buzdolabında saklanabilir ama en iyisi oda sıcaklığında saklamak.
Bunun yanı sıra buzdolabında saklamanız önerilen diğer ürünler; patlıcan, soğan, sarımsak, patates ve diğer kök bitkiler.

Salatalara dikkat!
Mayonezli salatalar, vakit kaybetmeden buzdolabının buzlu olan kısımda alt bölümünde saklanarak bakteri üretimi engellenmeli.. Bu tür yiyecekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. Eğer oda sıcaklığında daha uzun süre bulundurmak istiyorsanız etrafını buzla doldurun ve buzu bittikçe yenileyin.

Yiyecekleri uygun pişirme
Her yiyecek mikroorganizmaların diğer noktalara rahat erişimi sağlayacak özel iç ısıya sahiptir. Bu nedenle farklı ısılarda pişerler. Bu nedenle bir yiyecek termometresi almayı düşünebilirsiniz. Pişirmede güvenli olduğu söylenen uluslararası minimum pişirme sıcaklık dereceleri şöyle..
Kümes hayvanları: 73 °C
Kırmızı et: 71 °C
Biftek ve kıyma: 62,7 °C
Rosto: 62,7 °C
Balık: 62,7 °C
Yumurta: 71 °C

Çapraz bulaştırmalardan uzak durun
Evlerimiz mikroorganizmaların gelişimi için ideal yerlerden biridir. Çapraz bulaştırmada ellerimizle bir objedeki bakteriyi diğer bir objeye taşırız. Bu nedenle yemekleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Pişirilmiş ve pişirilmemiş yiyeceklerin tabaklarını ayırın. Örneğin tahta üzerinde domates kestikten sonra yıkamadan tavuk göğsünü de burada keserseniz burada çapraz bulaştırma riski söz konusu olabilir. Ayrıca, sebzeleri elledikten sonra patates doğramaya başlamayın. Ellerinizi yıkadıktan sonra hazırlamaya devam edin. Et, sebze gibi yiyecekleri hazırladıktan sonra kullandığınız tüm mutfak araçlarını sabunlayın. Yemek hazırlamadan önce veya sofraya oturmadan önce ellerinizi sık sık yıkamayı alışkanlık edinin.

Kalan yemekleri uygun şekilde saklayın

Kalan yemekler normal havalarda iki saat, aşırı sıcaklarda bir saat içinde buzdolabına ceya derin dondurucuya konulmalı. Diğer taraftan film izlemeye giderken artık yemeklerinizi arabada bırakmayın, eve gelin ve dolabınıza koyun.Kalan yemekleri buzdolabında ne kadar saklayabilirsini? 4 gün kadar saklayabilirsiniz ancak tadı ve besleyici özelliği giderek azalır.

Kalan yiyecekleri dolapta tutabileceğiniz süreler;
Deniz ürünleri ve yumurta ( pişmiş halde ); En fazla 2 gün
Pişmiş et veya kümes hayvanları: En fazla 3-4 gün
Kalmış pizza: En fazla 3-4 gün 


Yumurta ne kadar yararlıdır ?
Yumurta mükemmel bir gıda olup güzel yiyecektir. Yumurta yüksek değerde protein ihtiva ettiği için yemeklerde kullanılabilir. Yumurtada 10 temel aminoasit mevcuttur. Yumurta, ayrıca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan oluşan 11 temel gıdayı temin eder. Yemeklerinize koyacağınız birkaç yumurta (60-90 gr) balık veya beyaz et yerine geçebilir.
       
Yumurta nasıl korunur ?
Yumurta çabuk bozulan gıdalardan olduğu için buzdolabında karton ambalajıyla muhafaza edilmelidir. Yumurta; oda sıcaklığında 7 gün, buzdolabında 1 ay süreyle sağlıklı olarak muhafaza edilebilir.

Kahverengi yumurtalar beyazlara göre daha besleyici midir?
Hayır. Yumurtanın kabuk rengi tavuğun cinsiyle alakalıdır. Kahverengi ve beyaz yumurtalar besleyicilik yönünden aynıdır.
    
Yumurta sarısındaki renk farklılığının sebebi nedir?
Yumurta sarısının koyuluğu tavuğun yemine göre değişebilir ve yumurtanın besleyiciliği veya kalitesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Tavuk yeminde önerilen miktarından daha fazla buğday bulunursa yumurta sarısı açık, mısır bulunursa koyu olabilmektedir.
       
Kaç çeşit yumurta vardır ?
1- Klavuz : 42 - 48 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
2- Piliç : 48 - 53 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
3- Yarka : 53 - 58 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
Klavuz, piliç ve yarka yumurtaları 24. hafta evresine kadar olan tavuklardan elde edilir.
4- Yeni Ana : 58 - 62 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
5- Eski Ana : 62 - 67 gr ağırlığındaki yumurtalardır.
Yeni ana ve eski ana yumurtaları 24. hafta ve 34. hafta arası evrede tavuklardan elde edilir.
6- Duble : 67 gr ve üstü ağırlığındaki yumurtalardır.
Duble yumurta 34.hafta ve daha ileri evresinde olan tavuklardan elde edilir

Yumurta dondurularak saklanabilir mi?
Çiğ yumurta 18°C' de 1 yıl süreyle saklanabilir. Yumurtanın sadece sarı kısmının veya tümünün donması için bir kaseye kırınız. Hava kabarcıkları oluşmayacak şekilde yavaşça karıştırınız.

Yumurta sarısında topaklanmayı önlemek için yumurtaya aşağıda belirtilen miktarlarda tuz veya şeker ekleyiniz.

• her 1 fincan (250 mL) yumurta için 2 mL tuz

• her 1 fincan (250 mL) yumurta için 15 mL şeker

Yumurtanın dondurulduğu kap biraz geniş olmalıdır. Donmuş yumurta nispeten az yer kaplar, eridiğinde yeniden genişler Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez. Kolay stok için yumurtaları küp şeklinde kaplarda dondurunuz ve plastik kaplara alınız
Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez. Yumurtanın beyaz kısmı kauçuk şeklinde kalabilir
    
Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.

Buzdolabında bir hafta bekletilmiş olan yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.

Yumurta, uzun süre bekletilirse su ve karbondioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.

Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.

Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca taze yumurtanın sarısı yüksek görünümdedir.

Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini artırmada da kullanılabilmektedir. Örneğin, sebzelerin protein miktarı düşüktür; bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.

Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini artırılmış olur.

Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.




 
Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
  
Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır; çünkü bu yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır.

Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta, kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.

Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.

Yumurtalar, iyi kalitede olma özelliğini kaybetmeden önce, yani 3-4 hafta içerisinde tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloguma hosgeldiniz....Sizin degerli yorumlariniz benim icin cok önemli, simdiden hepinize cok tesekkür ediyorum....